Ways to reduce the amout of salt you eat


Make your own processed food
You’ll save umpteen milligrams of sodium by making your own sauces and soups, and simmering dried beans until soft (rather than opening a can). Yes, it’s a time commitment, but if you’re serious about salt reduction it’s time well spent. Make these staples more convenient by cooking them in big batches, and freezing them in single-serving portions for later use.

खुद का खाना बनाए
आप बहुत नमक कम कर सकते है अगर आप खुद का खाना बनाए तो जैसे बहार से केत्चुप लाने के जगह आप घर पर बनाए तो आप नमक कम दलंगे, बहार से कैन मैं मटर लाना के जगह घर पर पकाने से आप नमक काम इस्तमाल करेगे और ज्यादा पोश्तीक कहॉ बनता है, हां थोडा वक्त ज्यादा लगता है पर वसूल है। ज्यादा पका कर आप फ्रिद्गे मैं भी रख सकते है ताकी आप बाद मैं उसे इस्तमाल कर सकते है।

Choose convenience foods wisely
Opt for frozen vegetables when you can’t get them fresh but make sure they don’t contain any sauce। Rinse the food in a colander before using, to get rid of some of the salt. Cut back or eliminate additional salt in a recipe that calls for canned goods.

फ्रोज़ं खाना ध्यान से चुन्निये
कभी कभी आप को फ्रोज़ं खाना लाना पड़ता है क्यों के वोह उसका सीज़न नही होता है, पर जब भी आप फ्रोज़ं कहना लाए तो ध्यान रख्ये के वोह नमक बे बिना हो, अगर नमक हो तो भी वोह ग्रव्य के बिना ही होना चिहेये। वोह लाने के बाद उसे बरोबर तरीके से साफ किजेये पानी मैं ताकी उसका नमक नीकल जाये। और आप जो बनने वाले हो उसमें भी नमक काम डाले तो बेहतर होगा।

Don’t add it if you can’t taste it
As a rule, we don’t add salt to boiling water for pasta or potatoes in our kitchens। We prefer to add salt to a dish when its impact will be strongest — usually at the end of cooking. A little salt goes a long way if sprinkled on food just before serving; you’ll taste it in every bite.

वहा मत डाले जहा आप उसका स्वाद नही महसूस कर सकते हो
जैसे के आप आलू पकाने मैं मत डाले, उसकी जगह आप खाना पकाने के बाद ऊपर से डाले तो वह काम नमक मैं ज्यादा स्वाद आएगा। या फिर खाना बाना ने के बाद उसके दाल ने से भी नमक कम इस्तमाल होता है और ज्यादा स्वादिश खाना बाँटा है।


Measure, measure
We always use measuring spoons when adding salt to be sure we’re not overdoing it। Even if a recipe calls for a ‘pinch’ or ‘salt to taste,’ measure what you are adding, using a small amount (say, 1/8th teaspoon) at a time and taste as you go.

नाप नाप कर नमक डाले
हमशा नमक चम्मच सी ही डाले ताकी आप बरोबर मात्रा देख सकते है, आम तौर पर लोग नमक चुटकी से डालते है जो दिखता नही, और कभी काबर जितना स्वादिश लगे उतना ही डाले ताकी आप हर जगह नमक कम करके फिदा उठाये।

Distract your palate
Acidic flavours like lemon or lime juice and vinegar can help bring out a dish’s inherent flavours, helping you reduce or even eliminate salt। Or, try a sprinkle of fresh grated lemon zest, chopped fresh or dried herbs — a replacement for salt. They can help ease the transition to lower salt cooking by waking up other flavours. Go with seasoning, found in any spice aisle; just make sure they’re labelled ‘salt-free.’


नमक से ध्यान बातिये
निम्बू, इमली वीनेगर वगारा से खाने का स्वाद आता है, यह डालने से नमक कम इस्तमाल होता है। आप पुरी तरह नमक निकल भी सकते है, दुसरी भी मिर्च मसाले है जिससे आप नमक कम इस्तमाल कर सकते है। यह डालने से आप धीरे से नमक माँ इस्तमाल कम कर सकते है।

Boost vegetable flavours naturally
Because many vegetables have flavours our palates perceive as bitter, they tend to be a target for lots of added salt in recipes। Instead of reaching for the saltshaker to counteract bitterness, roast or grill your vegetables to help bring out their own natural sweetness and give them a nice caramelised exterior.

सब्जी का स्वाद का आनंद लीजीए
काफी सब्जी का स्वाद आलग होता है, जैसे करेला, गुअर वगारे। नमक डालने से यह स्वाद का अहिसास नही होता, इन्हें अलग अलग तरीके से पका के इनका स्वाद का इह्सस लिया जा सकता है।

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